11 Ağustos 2014 Pazartesi

Okudum - 1 / Emrah Serbes - Deliduman

Bloglarda okuduğum kitap yorumlarında bazılarının kendini tutamayıp kitabın tüm hikayesini, gelişmeleri, hatta sonunu yazdığına şahit olduğumdan bu tip postları okumaktan hep kaçınmışımdır. 
Ama okuyup tavsiye etmekten ya da etmemekten kendimi alamayacağım durumlar olabilir diye düşünüp böyle bir seri başlatmaya karar verdim.
Emrah Serbest’in okuduğum ikinci kitabı oldu Deliduman. Bu kitap ta yukarıda bahsettiğim gibi hakkında hiçbir şey okumadığım kitaplardan biriydi.
Kız kardeşine fazla tutkun bir abinin hikayesini anlatan bu kitapta bizlerin de şahit olduğu gezi olayları yer alıyor. Pencereye sadece ‘’ gezicilerin ‘’ gözünden değil, karşı eleştiri olarak ta bakıyor aynı zamanda. Sonuna kadar merak uyandırarak kendini okutan Serbest’in son romanı akıcı olması ve kolay okunması sebebiyle hemen bitiverdi.
Kitapta kişiler ve kurumlar isimleriyle değil ‘’ Çağlar İyice ‘’ isimleri ile adlandırılmış. ( Ya kime vereceksiniz mecbur bize partisi, dedemi kanser eden parti, gece haberlerini sunan sarışın lolita gibi )
Kısaca alın, okuyun. Okurken çok eğleneceksiniz. Ben kitaplığımda böyle bir kitap olmasından mutluluk duyuyorum.
Yazarın ellerine yüreğine sağlık.

Arka Kapak;
On yedi yaşındaki Çağlar İyice konuşuyor. Kız kardeşi Çiğdem'i, onu meşhur etme ümitlerini, belediye başkanı dayısını, yakın arkadaşı Mikrop Cengiz'i, taşra muhabbetlerini, depresyonun eşiğindeki annesini, eski sevgilisini, hiç unutamadığı dedesini, hatırlarken kahrettiği babasını anlatıyor.
Deliduman, dermansız ve güdük bir ilçeden haykırmaya başlıyor, İstanbul'a uzanıyor. Çocukluğumuzun, hatıralarımızın ve bütün sokaklarımızın üzerinden dangır dungur geçen imar ve para iştahına lanet! Riyakâr dünyaya, Allahsız sermayeye, martılara, küçük bir kızın kalbini kıranlara isyan ediyor. Barikatların arkasında, soluk soluğa, yapayalnız, erken kaybeden bir delidumanın öfkesini çemkiriyor.
Emrah Serbes, zamanın ruhunu, Gezi'nin isyancılarını, hürriyetleri için öksürenleri, yerinde duramayanları, küfredenleri, ağlamayı unutmak için yumruğunu sıkanları resmediyor.
Deliduman, büyük zamanın ve her zaman kenarda kalanların romanı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder